top of page

H απάντηση θα είναι ένα βιβλίο

«Το καλύτερο σε ένα βιβλίο δεν είναι οι σκέψεις που περιέχει, αλλά οι σκέψεις που προκαλεί.

Είναι όπως η ομορφιά της μουσικής που δεν βρίσκεται στις νότες, αλλά στην ηχώ της καρδιάς μας».

Oliver W. Holmes, Αμερικανός συγγραφέας


Η γλώσσα της τέχνης είναι οικουμενική, κοινή για όλους.

Δε γνωρίζει σύνορα, αποστάσεις. Ξεπερνάει έννοιες, όπως ο χώρος και ο χρόνος. Έχει τη μοναδική ικανότητα να προσφέρει ένα νοητικό ταξίδι, όχι μόνο πέρα και έξω από εμάς, αλλά και ένα ταξίδι στα ενδότερα της ίδιας μας της ύπαρξης.

Ένα τέτοιο ταξίδι προσφέρει απλόχερα και η ανάγνωση βιβλίων. Ανεξαρτήτως του είδους κάθε βιβλίου και του αντικειμένου που πραγματεύεται, είτε πρόκειται για δοκίμιο, είτε για πολιτική, αλλά και για φιλοσοφία, μυθιστόρημα ή ποίηση. Η πλήρης ανάγνωση προϋποθέτει και τα δύο: αφ’ ενός την επίκληση στη λογική και την απόδειξη και, αφ’ ετέρου, την επίκληση στο συναίσθημα. Η ίδια μας η φύση, άλλωστε, είναι μια αρμονική συνύπαρξη λογικής και συναισθήματος.

Μέτρον άριστον, κατά τη γνωστή ρήση.

Κατά την ανάγνωση βιβλίων, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι, συντελείται αυτό που αποκαλείται «μέθεξη». Στη Φιλοσοφία «μέθεξη» αποκαλείται η επικοινωνία μεταξύ του αισθητού κόσμου και του κόσμου των ιδεών. Κατ’ αντιστοιχία, ο αναγνώστης μετέχει και συμμετέχει με το σύνολο, σχεδόν, των αισθήσεών του στις ιδέες που επικοινωνεί ο εκάστοτε συγγραφέας. Συντελείται μια μοναδική αλληλεπίδραση μέσω της ανάγνωσης βιβλίων: οι ιδέες των συγγραφέων αποτυπώνονται στο χαρτί ως σύμβολα και οι αναγνώστες αποκωδικοποιούν τα σύμβολα αυτά, τα κατανοούν και, όταν πρόκειται ιδίως για ποίηση, τα ερμηνεύουν βάσει της εμπειρίας και των βιωμάτων τους.

Έχουν, κατά καιρούς, γραφτεί πολλά άρθρα που αναφέρονται στα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων, τονίζοντας τη σημασία αυτής. Συνοπτικά και επιγραμματικά, θα μπορούσαν να αναφερθούν: η άσκηση του εγκεφάλου, η βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, η μείωση του στρες, ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου. Μέσα από μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορεί κανείς να βρει άρθρα και έρευνες που τεκμηριώνουν τα πολλαπλά οφέλη της ανάγνωσης, τόσο σε ψυχολογικό όσο και βιολογικό επίπεδο.

Ο κόσμος του βιβλίου είναι ένας κόσμος συναρπαστικός. Είναι σαν να ζωντανεύουν οι ήρωες μπροστά μας και να καλπάζουμε δίπλα στον Δον Κιχώτη, ή να είμαστε στο αερόστατο μαζί με τον Φιλέα Φογκ, ή, πάλι, να εξιχνιάζουμε εγκλήματα μαζί με τον Ηρακλή Πουαρό.

Δεν είναι μόνο διασκέδαση, ή μια επιφανειακή δραστηριότητα για να περάσει η ώρα. Πολύ περισσότερο είναι αγωγή της ψυχής. Κάθε φορά που ξεκινά η ανάγνωση ενός νέου βιβλίου, μοιάζει με τον απόπλου από κάποιο λιμάνι για θάλασσες ανεξερεύνητες. Και όταν το βιβλίο τελειώνει και το καράβι ξαναδένει στο λιμάνι, είμαστε κατά τι διαφορετικοί, προς το καλύτερο, σε σχέση με πριν. Κι αυτό δεν αφορά μόνο διαφορετικά βιβλία, αλλά και την ανάγνωση του ίδιου βιβλίου για δεύτερη ή και περισσότερες φορές. Κάθε φορά θα ανακαλύπτουμε και κάτι καινούργιο, ακόμα και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Ανάγνωση, εξάλλου, είναι η γνώση εκ νέου.

Στην εποχή των τεχνολογικών αλμάτων, της ταχύτητας διάδοσης της πληροφορίας, της εικόνας και των φίλτρων, η απάντηση θα είναι πάντα ένα βιβλίο, γιατί μέσα στο βιβλίο θα βρίσκεται πάντα μια απάντηση.

Comentarios


bottom of page