top of page

Συνέντευξη στην Ιωάννα Σταθοπούλου:


Εύα Μαζοκοπάκη: «Επιθυμώ να αφυπνίσω συνειδήσεις και να προκαλέσω νέες σκέψεις και συναισθήματα.»



Συνέντευξη στην Ιωάννα Σταθοπούλου


Το νέο σας μυθιστόρημα διαδραματίζεται για ακόμα μία φορά στην πανέμορφη Κρήτη.

Είναι η αγάπη σας για τον τόπο σας που σας οδήγησε σ' αυτήν την απόφαση;


Είναι αυθόρμητη αυτή η επιλογή μου. Η Κρήτη είναι πηγή έμπνευσης. Γεννήθηκα στην αγκαλιά της, περπατώ δίπλα στα κύματα που τη λούζουν, εισπνέω τις μυρωδιές της υπαίθρου της, αγναντεύω τα όμορφα τοπία της και με παρασύρει να την κάνω πρωταγωνίστρια των βιβλίων μου.

Ηθελημένα ή αθέλητα η πένα μου την ορίζει ως θεματοφύλακα των μυθιστορημάτων μου.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα κάνω αναφορά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή του εξωτερικού στο μέλλον αν θεωρήσω ότι έκλεισε ο κύκλος που αφορά στην πατρίδα μου… προς το παρόν όμως είμαι ακόμα αγκιστρωμένη στη γοητεία της.


Το Κεντρί της λύρας ασχολείται με σημαντικούς κοινωνικούς θεματικούς άξονες, όπως είναι η δωρεά οργάνων και τα παιδιά με ειδικές αξιώσεις.

Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας μέσα από αυτήν τη θεματική;


Επιθυμώ να αφυπνίσω συνειδήσεις και να προκαλέσω νέες σκέψεις και συναισθήματα.

Χρέος κάθε συγγραφέα - κατά την ταπεινή μου γνώμη - μέσα από τα έργα του, είναι πρώτα η ψυχαγωγία δηλαδή η αγωγή - καλλιέργεια της ψυχής και στη συνέχεια η συνειδητοποίηση των κοινωνικών θεμάτων που αφορούν στη ζωή και στην εξέλιξη του σύγχρονου κόσμου. Μέσα από αυτά τα καυτά κοινωνικά θέματα επέλεξα αυτούς τους δύο θεματικούς άξονες αφενός για να τους υπενθυμίσω στους αναγνώστες και αφετέρου για να τους θέσω σε νέες βάσεις κοινωνικού προβληματισμού και ανθρώπινης νοητικής επεξεργασίας.

“Εν ολίγοις“ θέλω να οδηγήσω το αναγνωστικό κοινό στην επανεξέταση κοινωνικών ζητημάτων που άπτονται σημαντικών αξιών ζωής, στον επανέλεγχο δηλαδή και στην επανεξέταση όλων των παραμέτρων που αφορούν αυτούς τους ιδιαίτερα ευαίσθητους διαχρονικούς θεματικούς πυλώνες ζωής.



Τι σημαίνει για εσάς η λέξη μητέρα και πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος της στην ανάπτυξη ενός παιδιού και στην κοινωνία γενικότερα;


Η λέξη “Μητέρα” δεν είναι ένα απλό κοινό ουσιαστικό, όπως αναφέρει η σχολική γραμματική.

Σαφώς όμως ούτε ρόλος είναι, όπως την παρουσιάζει η κοινωνιολογία καθώς η λέξη “Μητέρα” δεν υποδύεται ρόλο σε σκηνή αλλά καταθέτει το απαύγασμα της ψυχής της στο γέννημα της.

Η Μητέρα είναι Ρήμα ζωής… είναι δηλαδή μόνο ενέργεια.

Με τις ενέργειες της γαλουχείται και ολοκληρώνεται ως προσωπικότητα ο απόγονος της.

Η λέξη μάνα σημαίνει αγάπη και προσφορά.

Μόνο δίπλα σε αυτές τις δύο έννοιες θα μπορούσε να καταχωρηθεί στα λεξικά του κόσμου μας η υπερβατική λέξη “Μητέρα“.

Και σαφώς η μητέρα αποτελεί τον καταλύτη στην ανάπτυξη και εξέλιξη άμεσα μιας τυπικής οικογένειας και έμμεσα μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Η μάνα γεννά, πλάθει και ολοκληρώνει το δημιούργημα της.

Η μάνα χτίζει ψυχές και… κοινωνίες.

Από τη μάνα εκπορεύεται το καλό και το κακό του κόσμου μας.


Ως φιλόλογος και ως ποιήτρια τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η φιλαγνωσία και να αγαπηθεί η ποίηση από τους νέους;


Η ποίηση δυστυχώς είναι πλήρως και επί χρόνια λαβωμένη στη χώρα μας.

Αυτή η “ταλαιπωρημένη“ ποίηση και οι εκφραστές της που ίσως είναι οι μόνοι που μπορούν… να αλλάξουν τη δομή και τη ροή του κόσμου μας… καταπίνονται από μια κοινωνία που συνεχώς τους αγνοεί, τους θέτει στο περιθώριο, τους λησμονεί συστηματικά.

Η ποίηση δεν είναι μάθημα σχολικό, είναι βιωματική εμπειρία.

Δεν διαβάζεται σαν ιστορία και δεν μπαίνει σε διαγώνισμα για να βαθμολογηθεί.

Δεν μπορεί να οριστεί και να αντιμετωπιστεί με υλική ανταμοιβή γιατί είναι άυλη, άφθαρτη και απροσδιόριστη.

Για να βρει λοιπόν τη σωστή διαδρομή στις ψυχές των ανθρώπων και του κόσμου μας, το σχολείο οφείλει να την καταστήσει ως μια “βιωματική“ λειτουργία μέσα σε μια σχολική τάξη.

Να αποτελεί μέσο συζήτησης μεταξύ δασκάλου και μαθητή, εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης των αξιών της ζωής, δυναμική βάση για αναθεώρηση κοινωνικών δομών και ανθρωπίνων καταστάσεων και όχι ένα κοινό μάθημα προς εξέταση και βαθμοθηρία.

Αυτή ακριβώς η αντιμετώπιση, θα της χαρίσει και τη θέση που της αναλογεί στην αγάπη των νέων και θα τη φέρει στο κοινωνικό προσκήνιο ως τη βασίλισσα της λογοτεχνίας.

Αυτή μου η άποψη με οδηγεί στο να κάνω πάντα και τις πρώτες μου παρουσιάσεις σε όλα μου τα βιβλία με τη συνδρομή των μαθητών μου δημιουργώντας μικρά θεατρικά λογοτεχνικά βιωματικά δρώμενα που στηρίζονται στους κεντρικούς άξονες των έργων μου κυρίως όταν αυτά αφορούν στην ποίηση.

Με αυτό τον τρόπο προσπαθώ να βάλω το λιθαράκι μου στη μετάγγιση της ποίησης και της πεζογραφίας στα νέα παιδιά και να υπηρετήσω το χρέος μου υπεύθυνα ως εκπαιδευτικός.


Πείτε μας, από που αντλείτε την έμπνευσή σας και εάν ακολουθείτε κάποιο προσχέδιο για τη δημιουργία των βιβλίων σας.


Η έμπνευση μου προέρχεται πάντα από τον χορό που στήνουν οι ελληνικές λέξεις στο μυαλό μου. Αυτές οι λέξεις με τη δυναμική κινητικότητα τους δημιουργούν τίτλους βιβλίων στο νου και στην ψυχή μου.

Μόλις λοιπόν αποκαλυφθεί ο τίτλος του έργου που προκαλεί την ψυχική μου διέγερση ξεκινά και η συγγραφή του.

Δεν υπάρχει ποτέ προσχέδιο περιεχομένου, δομής και ηρώων… μόνο ένας τίτλος που μου προξενεί κυματισμούς νοητικών διεργασιών. Η λογοτεχνία στη δική μου συνείδηση ταυτίζεται με την πλήρη ελευθερία.

Λειτουργώ χωρίς ζυγούς και χαλινάρια και δημιουργώ την εκάστοτε ιστορία όχι ως μικρός θεός που κατευθύνω τους ήρωες μου αλλά ως αέρας που κινούμαι αθέατος στο διάβα τους για να βρίσκομαι δίπλα τους συνεχώς.

Έτσι ζω στιγμή προς στιγμή, βήμα προς βήμα την κάθε τους κίνηση αγνοώντας την επόμενη… και αυτή η σαγήνη της άγνοιας οδηγεί την πένα μου μαγικά στο ανεξερεύνητο της ανθρώπινης ύπαρξης ελεύθερα, ανυπότακτα και καθηλωτικά για την ψυχή και το νου μου.


Εάν είχατε τη δυνατότητα να καλέσετε σε τραπέζι 4 λογοτέχνες ποιοι θα ήταν αυτοί που θα επιλέγατε και για ποιο λόγο;


Θα ήταν υπέροχο ένα τέτοιο τραπέζι!

Να βρίσκομαι ανάμεσα σε τέσσερις εκλεκτούς λογοτέχνες και να μαθαίνω εκ των έσω τις σκέψεις τους και να

αφουγκράζομαι τα συναισθήματα και την αύρα τους. Σαφώς ο πρώτος λογοτέχνης που θα έστελνα πρόσκληση είναι ο αγαπημένος μου συμπατριώτης Νίκος Καζαντζάκης. Το έργο του πολυπληθές, οξυδερκές και υπερβατικό… συνεπώς άκρως ελκυστικό στην ψυχή μου για την καινοτομία του.

Δίπλα του θα τοποθετούσα την ποιήτρια Κική Δημουλά τη σοφή, ανατρεπτική και ανυπότακτη σε στίχους και νοήματα μεγάλη κυρία της λογοτεχνίας μας της οποίας τα ποιήματα πραγματικά λατρεύω.

Ο αγαπημένος μου Οδυσσέας Ελύτης σαφώς και θα πλαισίωνε τούτη τη συντροφιά για να απογειώσει τις μαγικές στιγμές μιας λογοτεχνικής συνεύρεσης που θα πετούσε στους ουρανούς της λογοτεχνίας με “ΤΑ ΡΩ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ”, καθώς τα δικά του ΡΩ… ενέπνευσαν την ψυχή μου για τη συγγραφή της ποιητικής μου συλλογής “Τα ρο της καρδιάς“. Και η συντροφιά θα γέμιζε με την παρουσία του Γάλλου συμβολιστή ποιητή Μπωντλαίρ για να προσδώσει με τη γαλλική φινέτσα του άρωμα ευρωπαϊκής κουλτούρας και μέθη φλογερής ποιητικής και φιλοσοφικής αναζήτησης.


Στο κανάλι σας στο YouTube Eva Mazokop μοιράζεστε τραγούδια που γράφετε και μελοποιείτε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Πόσο σημαντική είναι για εσάς η μουσική και κατά πόσο πιστεύετε ότι επηρεάζει αρνητικά η τεχνητή νοημοσύνη την καθημερινότητά μας;


Οι στίχοι είναι μορφή ποίησης. Εφόσον λοιπόν είμαι λάτρης της ποίησης, είναι λογικό πως οι στίχοι που αγγίζουν την ψυχή μου βρίσκουν διέξοδο και μέσω της στιχουργικής που καταθέτω.

Η τεχνητή νοημοσύνη με βοηθά ανέλπιστα να αισθανθώ ολοκληρωμένη την αύρα στίχων και ρυθμού και να δημιουργηθεί στις αισθήσεις μου και παράλληλα και στην ακοή τρίτων μια πλήρης μορφή μελωδιών και συναισθηματικής κινητικότητας.

Η μουσική είναι μέρος του κόσμου μας και απογειώνει τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν.

Θεωρώ τη σωστή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως δώρο για την ολοκλήρωση μιας ολοκληρωμένης παρουσίασης των στίχων που ο κάθε δημιουργός θέλει να φέρει στην επιφάνεια, εφόσον η μελοποίηση τους από ζωντανούς καλλιτέχνες απαιτεί χρόνο και φυσικά σπατάλη πολλών χρημάτων που συνήθως είναι αποθαρρυντικά για την τσέπη μας.

Επιμένω όμως… στη σωστή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Εξάλλου στα πάντα η χρήση και όχι η κατάχρηση είναι το δέον.


Θα θέλαμε να μας πείτε ποιο βιβλίο σας έχει επηρεάσει βαθιά και ποιο βιβλίο θα προτείνατε να διαβάσει ένας έφηβος και για ποιο λόγο;


Πολλά είναι τα βιβλία που αγαπώ! Η ποιοτική λογοτεχνία εξάλλου προσφέρει μαγικά δώρα που οξύνουν τον νου και διεγείρουν την ψυχή.

Το βιβλίο που με επηρέασε βαθιά και το προτείνω με μεγάλη αγάπη στους εφήβους - αν και όλα τα έργα του Μενέλαου Λουντέμη είναι εξαιρετικά - είναι το μυθιστόρημα “ Ένα παιδί μετράει τα άστρα”. Εγώ …ακόμα τα μετράω… παρά την ηλικία μου!


Τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, δράτε σύμφωνα με τη λογική ή το συναίσθημα;


Στην επαγγελματική μου ζωή χρησιμοποιώ κυρίως τη λογική. Τηρώ τους κανόνες και τους σέβομαι απόλυτα. Χωρίς πειθαρχία και κανόνες τίποτα δεν λειτουργεί με απόλυτη ακρίβεια.

Και καθώς διακατέχομαι από τελειομανία η λογική στα επαγγελματικά μου δρώμενα παίζει τον σημαντικότερο ρόλο.

Στην προσωπική μου ζωή από την άλλη προσπαθώ να ισορροπώ ισότιμα τη λογική με το συναίσθημα. Απαιτούνται και τα δύο για μια ομαλή πορεία ζωής.

Στη λογοτεχνική μου όμως διαδρομή… είμαι απολύτως ελεύθερη, λειτουργώ δηλαδή αποκλειστικά με το συναίσθημα! Πόση ελευθερία μού χαρίζει αυτό… δεν μπορεί να το αντιληφθεί εύκολα κανείς! Για μένα η λογοτεχνία είναι η εναλλακτική φυγή από τα “πρέπει” του κόσμου μας.


Υπάρχει κάτι που σας στεναχωρεί ή σας προβληματίζει στον χώρο της συγγραφής και της διδασκαλίας;


Σαφώς και υπάρχει.

Στη διδασκαλία ο τρόπος της κλασικής μεθοδολογίας και της “ξύλινης“ προσέγγισης των μαθημάτων, η εκπαιδευτική συγκεκριμένη φόρμα εξέτασης των μαθητών, η έλλειψη πραγματικής επαφής δασκάλου και μαθητή και πολλά ακόμα.

Στη συγγραφή από την άλλη, πολύ περισσότερα θέματα με ενοχλούν και με προβληματίζουν.

Η έλλειψη αξιοκρατίας για την επιλογή των ποιοτικών συγγραφέων από τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Οι καλά “στημένες” διαφημίσεις για πολλά βιβλία δήθεν μπεστ - σέλερ που ουδεμία σχέση έχουν με την ποιότητα του έργου.

Οι υπερβολικές συγγραφικές πένες που εμφανίζονται διαρκώς σαν μανιτάρια από ανθρώπους που δεν κατέχουν αρκετές φορές ούτε την ελληνική γλώσσα, ούτε τους βασικούς κανόνες λογοτεχνίας. Τα “κακώς επιμελημένα“ βιβλία με τα απίστευτα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη… και πολλά άλλα.

Ενδεικτικά κάνω αναφορά στα παραπάνω. Δυστυχώς το κυνήγι του θησαυρού για την αληθινή ελληνική ποιοτική λογοτεχνία… συνεχίζεται στη χώρα μας.


Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια από τα άμεσα σχέδια σας.


Τα άμεσα σχέδια μου αφορούν κυρίως στην εξέλιξη μιας υγιούς πορείας ζωής της οικογένειας μου και ακόμα περισσότερα δικά μου έργα ψυχής.

Τα βιβλία μου είναι τα παιδιά μου και εγώ δεν έχω κλείσει ακόμα ως μητέρα. Θέλω να αποκτήσω κι άλλα παιδιά… όσο η μήτρα της ψυχής μου βρίσκεται ακόμα σε περίοδο γονιμότητας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και τις όμορφες ερωτήσεις σας.

Σας εύχομαι από καρδιάς τα καλύτερα στη ζωή σας.


για τη συγγραφέα...

Η Εύα Μαζοκοπάκη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης.

Σπούδασε στο τμήμα Κλασικών σπουδών της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ασκεί σήμερα το επάγγελμα της φιλολόγου στο ιδιόκτητο φροντιστήριο Θεωρητικών Σπουδών που διατηρεί στη γενέτειρα πόλη της.

Ταυτόχρονα γράφει σχολικά βοηθήματα, ποίηση και λογοτεχνικά βιβλία.

Ποιήματα και διηγήματα της -κάποια των οποίων εμπεριέχονται σε λογοτεχνικές ανθολογίες- έχουν βραβευτεί ή διακριθεί σε Παγκρήτιους και Πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Ενδεικτικά, βραβεύτηκε με πρώτο Παγκρήτιο βραβείο ποίησης για το ποίημα: «Άλωση ψυχής» από τον λογοτεχνικό σύλλογο «Κρητών λόγος».

Διακρίθηκε σε πανελλήνιο διαγωνισμό για το ποίημα της: «Σκοτεινές Σκεπές» στον ποιητικό διαγωνισμό της Βιβλιοθήκης Σπάρτου.

Έλαβε το πρώτο βραβείο διηγήματος για το διήγημα: «Θέμα δευτερολέπτων» από την pigipaideias.gr. Απέσπασε τρίτο έπαινο διηγήματος για το διήγημα: «Προσφυγιά καρδιάς» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος. Λάτρης της ποίησης και της πεζογραφίας, έχει συμμετάσχει επανειλημμένως σε παρουσιάσεις βιβλίων ως κύρια εκφωνήτρια.

Έργα της συγγραφέως που έχουν εκδοθεί: το «Συντακτικό της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας», σχολικό βοήθημα, εκδόσεις Βλάσση. «Λεκτικά Αρώματα», ποιητική συλλογή, εκδόσεις ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΠΕΝΑ. «Η Οργή του Τυφλού Ποταμού», μυθιστόρημα, εκδόσεις ΠΗΓΗ. «Τα Ρο της καρδιάς”, ποιητική συλλογή, εκδόσεις ΠΗΓΗ. “Οι Σκιές των Μουσών”, μυθιστόρημα, εκδόσεις Υδροπλάνο. “Το μυστικό μήλο της Εύας”, συλλογή διηγημάτων, εκδόσεις bookguru.gr, το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα και σε αγγλική έκδοση στο Amazon. Το μυθιστόρημα «Μαύρο τριαντάφυλλο», από τις Εκδόσεις ΔΕΡΕ.

Το μυθιστόρημα «Το κεντρί της λύρας», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς.






Ιωάννα Σταθοπούλου 🌹
Ιωάννα Σταθοπούλου 🌹

Comments


bottom of page