ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
- ΝΑΤΑΣΑ ΤΣΙΛΦΙΔΟΥ
- Mar 20
- 3 min read

Φιλελληνική λογοτεχνία στο διεθνές προσκήνιο!
Όλη η ιστορία του Φιλελληνισμού μια έκφραση θαυμασμού κι απογοήτευσης.
Το Ελληνικό γένος στο διεθνές προσκήνιο, όχι ως ένα χριστιανικό Μιλετ, αλλά ως συγκεκριμένη εθνότητα, τα λαϊκά τραγούδια της οποίας προκάλεσαν τον θαυμασμό των Εθνών!
Φιλάρχαιες φωνές εναντίον του δεσποτισμού που αφάνισε την Ελλάδα... Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Βολταίρος, επανερχόμενος συχνά στην πυκνή αλληλογραφία προς την Αικατερίνη την Β' της Ρωσίας, στο θέμα των φτωχών Ελλήνων...
Στη συνέχεια, ο Πουκεβίλ, τα συγγράμματά του τα ταξιδιωτικά στάθηκαν πηγή πληροφόρησης για την Ελλάδα σε πολλές γλώσσες και μάλιστα επανειλημμένες εκδόσεις!
Ανάμεσά τους κι ο Τόμας Γκόρντον, μεταφέροντας πολεμικό υλικό και ως επικεφαλής συμμετείχε στην πολιορκία της Τρίπολης...
Ευτυχής σύμπτωση προς την Φιλελληνική κατεύθυνση, οφειλόμενη στη λογοτεχνική του φήμη, αλλά και στις φιλελεύθερες ιδέες του ήταν κι ο Λόρδος Μπάυρον!
Η μπαλάντα του, Childe Harold's Pilgrimage, αλλά και όλο το έργο του διαδόθηκε κι αποτέλεσε αστείρευτη πηγή και όχημα για την διάδοση τού ολοένα αυξανόμενου ενδιαφέροντος προς την Ελληνική υπόθεση. Ο ίδιος ο ποιητής που στα 1812, είχε παροτρύνει τους Έλληνες να πάρουν την πρωτοβουλία για την τύχη τους!
Τα Φιλελληνικά κείμενα δεν είναι μόνο για αυταρέσκεια ,αλλά και για σπουδή αυτοσυνείδησης.
Τα λόγια αυτά αποτέλεσαν ένα κίνημα και επίσης ένα ρομαντικό κίνημα προς την Ελευθερία!
Αυτός ο αγώνας ελευθερίας αποτέλεσε σημαντική πηγή έμπνευσης για τη λογοτεχνία της εποχής ,την οποία είχε σφραγίσει ο Βυρωνισμός!
Με τη μεσολάβηση του Μπάυρον περνούμε από τους προδρόμους συγγραφείς σε εκείνους που εμπνεύστηκαν άμεσα τον πόλεμο της ανεξαρτησίας!
Η ενθουσιώδης αυτή συμπαράσταση των Φιλελλήνων κράτησε υψηλά το ηθικό των αγωνιζόμενων Ελλήνων που δεν αισθάνθηκαν απομονωμένοι!
Στη Γαλλία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το φιλελληνικό κίνημα ξεκίνησε από τον θαυμασμό προς το αρχαιοελληνικό πνεύμα, το οποίο τροφοδότησε ιδεολογικά, πολιτικά και πολιτισμικά τον δυτικό κόσμο, κι έτσι δημιουργήθηκε ένα κλίμα αλληλεγγύης!
Ο Ουγκώ εκθειάζει τα κατορθώματα ηρώων όπως ο Κανάρης, ο Διάκος, ο Μιαούλης! Στο ποίημά του ,"Les tetes du serail", το οποίο φέρει το όνομα του μπουρλοτιέρη, περιγράφονται τα γεγονότα της πτώσης του Μεσολογγίου και ξαφνιάζει ο οικείος τόνος με τον οποίο αναφέρεται στα ονόματα των αγωνιστών που έδωσαν μάχες, ενώ, όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, δημιουργεί μια αίσθηση αμεσότητας. Να τοι οι ήρωές μας ,ο Κώστας το παλληκάρι ,ο Χρήστος από τον Όλυμπο, Ελλάδα των θαλασσών του Ίκαρου, ο Κίτσος που αγαπούσε τον Μπάυρον, τον αθάνατο Ποιητή! Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο Λαμαρτίνος με τα ποιήματά του "Τελευταίο άσμα" και αναφορές για τον θάνατο του Μπάυρον.

Αργότερα ο Φοριέλ ,άγγιζε τα πενήντα, ήταν μελετηρός καλλιτέχνης με πολύ καλό όνομα, αλλά δεν του άρεσε να δημοσιεύει, ζούσε είτε στο Παρίσι είτε σε ένα κοντινό χωριό της φιλενάδας του, ξακουστή για την ομορφιά της!
Κάποτε ο Κοραής έγραψε, το 1804, ότι κρατείται εις της Καλυψούς την νήσον!
Φιλελεύθερος ο Φοριέλ άρχισε να μαθαίνει τη γλώσσα την Ελληνικήν και έγραψε δεκάδες συλλογές δημοτικών τραγουδιών στις πιο κρίσιμες ώρες της Ελλάδας. Εξέδωσε γύρω στα διακόσια τραγούδια και συνέβαλλε και στον Ύμνο της Ελευθερίας του Σολωμού!
Ρωσικές ανταύγειες, Πούσκιν, απήχηση στον φιλολογικό κόσμο της Ιταλίας με το περιοδικό ανθολογία, συνθέτοντας στίχους για την Επανάσταση ως ανάγκη πρώτη πατριωτική και για τους ίδιους!
Η έννοια της Ελευθερίας κυριαρχεί στην ποίηση, όχι μόνον του Ούγκο αλλά και άλλων ρομαντικών συγγραφέων όπως ο Vigny, θαυμαστής της Αρχαίας Ελλάδος και γνώστης της Ελληνικής γλώσσας ,συνθέτοντας το μακροσκελές ποίημα "Ελένη", αποτελούμενο από τρεις Ωδές! Με τόσο θαυμασμό χαιρετίζει... Κοιτάξτε, είναι η Ελλάδα... Ω... Κοιτάξτε... Είναι αυτή!Χαίρε βασίλισσα των τεχνών... Χαίρε αθάνατη Ελλάδα!!!
Η Ελλάδα αναστήθηκε!
Λευτεριά και ειρήνη ας πετάξουν μακριά σε ηλιόλουστο γιαλό, κι ας ακολουθήσουν της αγάπης το παρήγορο αστέρι στη χώρα της Εσπερίας!
Χρόνια πολλά στην αθάνατη Ελλάδα μας, στη χώρα του Φωτός! Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθερία!
Νατάσα Τσιλφίδου 🌹
Kommentare